Langkah no 1 (BAHAN NO 1)
1) 1 biji bawang besar
2) 2 ulas bawang putih
3) segengam cili kering
4) setengah (ibu jari) kunyit hidup
Nota : cili kering direndam dengan air panas dulu sehingga lembut.
kemudian blend semua no 1 - 4
Langkah ke 2 (BAHAN NO 2)
Pilihan - Ayam/ikan tenggiri/ikan merah/daging
setengah (ibu jari ) halia
2 tangkai daun kesum (ambik daun saja)
2 kuntum bunga kantan (di potong 2)
2 biji tomato size sederhana (di potong 2) - taknak masuk tomato pun buleh
6 biji sayur bendeLangkah ke 3 Pilihan - Ayam/ikan tenggiri/ikan merah/daging
minyak masak
setengah mangkuk air asam jawa
Langkah ke 4 - (Cara- cara memasak)
1) Panaskan sesenduk minyak masak kedalam periuk, kemudian masukkan (BAHAN NO 1) kacau
sehingga naik bau (api sederhana) kemudian masukkan setengah mangkuk air asam jawa.
2 ) Masukkan ayam (setengah ekor coz 2 org je nak mkan kann...di potong kecil)
3) biarkan dalam 15 minit (api perlahan)
4) kemudian masuk kan semua bahan (BAHAN NO 2) biarkan selama 3 minit.
4) Siap di hidang....SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment