Tuesday 10 July 2012

Resepi : Asam Pedas Ayam Ala Nyonya



Langkah no 1 (BAHAN NO 1)
1) 1 biji bawang besar

2) 2 ulas bawang putih

3) segengam cili kering

4) setengah (ibu jari) kunyit hidup

Nota : cili kering direndam dengan air panas dulu sehingga lembut.
kemudian blend semua no 1 - 4

Langkah ke 2 (BAHAN NO 2)

Pilihan - Ayam/ikan tenggiri/ikan merah/daging
setengah (ibu jari ) halia

2 tangkai daun kesum (ambik daun saja)

2 kuntum bunga kantan (di potong 2)

2 biji tomato size sederhana (di potong 2) - taknak masuk tomato pun buleh

6 biji sayur bende
Langkah ke 3 Pilihan - Ayam/ikan tenggiri/ikan merah/daging

minyak masak

setengah mangkuk air asam jawa

Langkah ke 4 - (Cara- cara memasak)

1) Panaskan sesenduk minyak masak kedalam periuk, kemudian masukkan
(BAHAN NO 1) kacau
sehingga naik bau (api sederhana) kemudian masukkan setengah mangkuk air asam jawa.

2 ) Masukkan ayam (setengah ekor coz 2 org je nak mkan kann...di potong kecil)

3) biarkan dalam 15 minit (api perlahan)

4) kemudian masuk kan semua bahan
(BAHAN NO 2) biarkan selama 3 minit.

4) Siap di hidang....
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment